BOOSTERPRIK
Aangezien de bescherming, die de vaccinatie tegen COVID-19 biedt, na een aantal maanden begint de dalen, is het sterk aanbevolen om een boosterprik te krijgen. Dat is een derde prik een aantal maanden nadat je volledig gevaccineerd bent (of een tweede als je met een Jansen-vaccin gevaccineerd bent). De boosterprik zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw naar het hoogste niveau wordt getild. Het is een “boost” voor je immuniteit.
Een boosterprik houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau
De verschillende vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen COVID-19: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt na vaccinatie, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden ook weer een heel stuk kleiner.
Studies bij miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen echter aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. In die landen is de vaccinatie vroeger begonnen dan in ons land, zodat we daar al konden bestuderen hoe goed de vaccins nog werken na een paar maanden.
Vaccinatie-expert Pierre Van Damme legt uit: “We zien in de studies heel duidelijk dat de vaccins bij 65+’ers na een paar maanden een stukje van hun kracht verliezen. Na ongeveer 5 maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID-19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10%. Dat betekent dus dat je dan weer wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden als je besmet raakt met COVID-19.”    
Met een boosterprik willen we uw bescherming tegen COVID-19 versterken en verlengen.
Betere bescherming tegen besmetting
Het kennisinstituut Sciensano berekent in zijn wekelijkse epidemiologische rapport de bescherming die een boostervaccinatie biedt tegen het risico op besmetting in vergelijking met volledig gevaccineerde leeftijdsgenoten.
Uit hun rapport van 17 december voor de periode tussen 29/11 en 12/12 blijkt:
  • 66% minder risico voor 18-64-jarigen
  • 67% minder risico voor 65+'ers 
Het effect en de veiligheid van een boostervaccinatie werden uitgebreid onderzocht door de Hoge Gezondheidsraad van België
Boostervaccin na 2 of 4 maanden
Hoe snel je een boostervaccin krijgt na je basisvaccinatie, hangt af van welk vaccin je eerst kreeg.
  • Ben je eerst met één dosis Janssen-vaccin gevaccineerd, dan kan je een boostervaccin krijgen vanaf 2 maanden na je basisvaccinatie.
  • Ben je eerst met twee dosissen Astrazeneca, Pfizer of Moderna gevaccineerd, dan kan je een boostervaccin krijgen vanaf 4 maanden na je basisvaccinatie.
Certificaat na je boosterprik
Na je boosterprik krijg je een nieuw vaccinatiecertificaat (sinds 2 december met nummering 3/3. Heb je nog een certificaat van je booster met nummering 2/2? Klik in je app op "controleer op nieuwe certificaten").  Meer over het certificaat
Boostervaccinatie met Pfizer of Moderna
De boosterprikken gebeuren met vaccins van Pfizer of Moderna.
Een ander type vaccin dan je basisvaccinatie?
Het kan dus dat je een ander type vaccin als booster krijgt dan het vaccin dat je kreeg voor je basisvaccinatie. Ongeacht het type vaccin dat bij de eerste en tweede prik gegeven werd, zal je voor je booster een extra dosis van het vaccin van Pfizer of Moderna (mRNA-vaccin) krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een extra dosis van een mRNA-vaccin kan zorgen voor een betere immuunrespons.
Het gebruik van een ander type vaccin voor de booster dan voor de basisvaccinatie, zogeheten "heteroloog vaccineren", is veilig en geeft volgens sommige studies zelfs een hogere immuniteitsrespons. Ook dit wordt bespoken in het advies van de Hoge Gezondheidsraad
Halve dosis Moderna volstaat
Gebeurt de boostervaccinatie met Moderna, dan krijg je een dosis die de helft (50 µg) is van de twee dosissen die je eerst kreeg voor je basisvaccinatie. Studies tonen aan dat die “halve” dosis  voldoende is om je immuniteit terug naar het hoogste niveau te brengen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft die studies geëvalueerd en de 50 µg-dosis goedgekeurd voor gebruik.
Onderzoek naar de effecten van een booster met 50 µg Moderna bij volwassenen 6 maanden na hun basisvaccinatie, toonde een sterke toename van de antistoffen voor de verschillende varianten van het coronavirus. Het onderzoek toont een goede stijging van de antistoffen 28 dagen na de boostershot voor 94% van de studieparticipanten, en dit zowel in de leeftijdsgroep 18-64 als 64+.
Bijwerkingen van de booster waren vergelijkbaar met de toediening van de 2e dosis Moderna. Het gaat voornamelijk om  lokale reacties (zoals pijn ter plaatse, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn…). De lagere dosis van 50 µg voor de booster zorgt voor minder en doorgaans milde nevenwerkingen.
Gezondheid en Wetenschap geeft een goed overzicht van de onderzoeksresultaten van boostervaccinatie met een halve dosis Moderna
Wie krijgt wanneer een booster?
Zie volgorde van vaccineren
Inschrijven op QVAX voor je boostervaccinatie
Via QVAX kan je je inschrijven op de online reservelijst voor de boosterprik. Je kan er aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen. Vaccinatiecentra kunnen uit die lijst putten om nog beschikbare plekjes voor de boosterprik in te vullen.
Wie uitgenodigd wordt, ontvangt een sms en e-mail met de vraag om snel te reageren, meteen online te bevestigen en op het afgesproken tijdstip (vaak nog dezelfde dag) naar het vaccinatiecentrum te komen. Uitnodigingen vanuit QVAX houden steeds rekening met de nodige tijd tussen de basis- en boostervaccinatie en verlopen volgens dalende leeftijd (van oud naar jong).

Hoe werkt het?

1. Registreer je online via QVAX.be
Lager op de pagina vind je ook schermafdrukken van onderstaande stappen.
  • Iedereen die in aanmerking komt voor een boosterprik kan zich online inschrijven via www.qvax.be.
  • Selecteer daar de juiste regio als daarnaar gevraagd wordt (bv. Vlaanderen).
  • Maak een QVAX-account aan via de blauwe knop 'Registreren' (rechts bovenaan) en geef je akkoord voor de gestelde voorwaarden.
    Opgelet! Alle accounts uit de eerdere vaccinatiecampagne zijn gewist. Je moet voor de boostercampagne dus steeds een nieuw account aanmaken!
  • Vul een aantal persoonsgegevens in: rijksregisternummer, naam, e-mailadres en telefoonnummer.
  • Bestig het vaccinatiecentrum dat voorgesteld wordt via de knop 'De reservelijst vervoegen'.
  • Selecteer vervolgens de tijdsloten waarop je beschikbaar bent en snel in je vaccinatiecentrum geraakt. Engageer je daarbij om die kalender via je account up-to-date te houden. Je kan je beschikbaarheid nadien steeds aanpassen indien nodig.
  • Bevestig je inschrijving.
2. Je vaccinatiecentrum heeft voldoende capaciteit en vaccins en roept mensen op uit de reservelijst

Het vaccinatiecentrum vaccineert eerst mensen die op afspraak komen op basis van hun uitnodigingsbrief. Niet ingevulde of vrijgekomen plekjes (bv. mensen die niet komen opdagen) kan het vaccinatiecentrum dan invullen op basis van de reservelijst van QVAX.
  • Het vaccinatiecentrum stuurt via QVAX een sms en e-mail naar kandidaten die in aanmerking komen met de vraag om snel naar het vaccinatiecentrum te komen. Lager op de pagina zie je schermafbeeldingen van hoe zo een sms of e-mail eruitziet.
  • Het vaccinatiecentrum contacteert daarbij kandidaten volgens dalende leeftijd (dus van oud naar jong) én houdt rekening met de tijd die moet zitten tussen de basisvaccinatie en de boostervaccinatie. Het is dus niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden. 
3. Word je opgeroepen uit de reservelijst? Bevestig snel en ga naar het vaccinatiecentrum

Krijg je een sms en/of-email?
  • Dan heb je 30 minuten de tijd om te bevestigen dat je snel naar het vaccinatiecentrum zal komen. Als je niet op tijd reageert, heb je je kans gemist en wordt de volgende persoon op de reservelijst opgeroepen. 
  • Zodra je bevestigt, zal je online doorgestuurd worden naar een reservatiesysteem om een afspraak te maken hoe laat precies je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt voor je vaccinatie.
Als je niet of te laat reageert op een oproep, vervalt ook je inschrijving op de reservelijst en moet je je opnieuw inschrijven.